Torshällare berättar – Ulf Wagner

”Du är ingenting utan en akademisk examen”. Så brukade alltid min pappa säga. Han kom från en släkt med matematiker, fysiker och läkare så att jag, som deras son, skulle ta en examen var något självklart i min familj. Åren 1943 till 1949 arbetade min pappa som hög chef för franska flygministeriet. Min familj kom till Sverige i början av 50-talet där pappa arbetade som forskningschef i Trollhättan och sedan tagit ett arbete som utvecklingschef på Nyby Bruk i Torshälla.

Det där med vikten av att ta en examen kan vara sant, men mina föräldrar gav mig något långt mycket viktigare än en akademisk examen. Jag föddes med en stor portion nyfikenhet och aptit på livet, men också med ett mycket speciellt doft- och smaksinne. Det senare har jag med åren fått stora möjligheter att förfina och utveckla. Mitt intresse för råvaror, dofter och smaker har bidragit till att jag har fått ett fantastiskt liv, många spännande utmaningar och så några stjärnor i Guide Michelin. Mitt yrke har bidragit till att jag har fått resa mycket och möta många olika sorters människor. Det är en fantastisk förmån och när man frågar mig varifrån jag kommer berättar jag alltid stolt att jag är från Torshälla.

Jag växte upp i Roxnäs strax utanför Torshälla där vi bodde på en stor gård vid Väsbyviken. Vi barn hade alltid fullt upp på gården och det var aldrig några fritidsproblem. När jag var liten hade jag svårt att sitta stilla och eftersom jag hela tiden lyckades slå mig fick mamma ofta ta mig till doktorn.

Men egentligen var Torshälla, på den tiden jag växte upp, en lugn plats. En trevlig stad som liksom alla andra städer hade sina bekymmer och glädjeämnen. På 60-talet kom det många nya arbetare som anställdes på Gränges Nyby Bruk i Torshälla. Min pappa var en hög tjänsteman på stålverket och min mamma var väldigt aktiv inom konstföreningen i stan. Mat var något vi alla samlades kring och något som ansågs vara mycket viktigt. Pappa kom alltid hem från arbete och åt lunch. Mamma lagade maten från grunden och hon sa alltid att det i matlagning inte fanns några genvägar och så tillade hon: ”Kom ihåg Ulf, du skall alltid välja en färsk abborrfilé framför en fryst sjötunga”. Jag fick vara med i köket och lära mig. Mammas sätt att tänka kring matlagning har alltid genomsyrat mig. Det skall vara hög kvalitet i allt jag gör.

Genom åren har jag har fått möjlighet att laga mat med många framgångsrika kockar. En av dem som blivit extra betydelsefull för mig är Leif Mannerström som hade restaurang Sjömagasinet i Göteborg innan jag tog över den. I samarbetet med Leif har jag fått möjlighet att fördjupa min kärlek till matlagning och han har med råge visat mig att det är kvaliteten på råvaran som avgör slutresultatet. Den kunskapen tillsammans med min mors kärlek till matlagning har för alltid varit en viktig ledstjärna i mitt arbete.

Det bästa med Torshälla är att det ligger väldigt centralt mitt i Mälardalen. Dessutom är det en vacker plats som är omgärdad av vatten, natur och friluftsliv. Det är lätt att bo i Torshälla och arbeta i till exempel Stockholm. Om jag fick drömma skulle Torshälla satsa på att bli ett gastronomiskt centrum dit människor från hela Sverige skulle åka för att uppleva riktigt bra mat.

Torshälla har en mycket spännande historia och stora möjligheter att även locka till sig utländska turister. Besöksnäringen växer just nu stort i Sverige. Här har Torshälla en möjlighet att marknadsföra sig som en upplevelsedestination där man kombinerar en spännande historia och en vacker småstad nära vattnet med möjligheten att bo bra och äta gott. ”Kom och besök Torshälla, ät som en kung och bo som en drottning på Hotell Wagner. Åk gärna hit med paddbåten m/s S:t Olof på kanalen från Eskilstuna. I Torshälla serverar vi spännande kultur och mycket natur. Här får du chans att bara vara på en harmonisk och fridfull plats som inspirerar till avkoppling och eftertanke.”

Ulf Wagner, kock, Torshälla. Berättat för skribent Catherina Ronsten.

Det bästa med Torshälla enligt Ulf Wagner
1. Fridfull och harmonisk plats
2. Central placering, mitt i Mälardalen,
3. Nära till vatten, natur och friluftsliv
4. En stad med ett stort kulturintresse
5. En stad med en mycket spännande historia

3 smultronställen i Torshälla
 Holmberget inklusive Tors Bockar
 Området vid kyrkan
 Ebelingmuséet

Dela