Torshällare berättar – Marcus Lindmark

Jag älskar att bo i Torshälla! Här finns ju allt du behöver. Jag är uppvuxen i Mesta och det var i det området som min blivande fru Aliz och jag, till att börja med, letade efter ett hus att köpa. Men så en dag kom vi till Torshälla i början av augusti. Solen sken och det var en sån där fin sommardag. Vi körde upp i den gamla delen och kikade runt. Vi hade sett att det fanns ett hus till salu där, men vi visste också att visningen av huset var planerad till några dagar senare.

Så snart vi kom dit kände vi att vi inte kunde vänta. Vi knackade på och lyckades få en förhands-visning av ägarna själva. Det var tydligt att de älskade sitt hus, men att det nu blivit för stort för dem. De behövde flytta. Allt var omsorgsfullt renoverat, det var gammalt, men moderniserat i en ny vacker stil. Medan vi gick runt tillsammans med det äldre paret tittade Aliz och jag tyst på varandra. Det pirrade rejält i magen. Vi visste båda två att vi hade hittat vårt hus. Vi var superexalterade. Här ville vi bo och här skall våra barn växa upp. Frågan var bara hur vi skulle lyckas få till det?

Så snart vi kom ut i bilen ringde jag mäklaren, hennes telefonsvarare gick i gång och vi la ett bud. Jag sa också att vårt bud gällde fram till klockan åtta samma kväll. Det var fyra timmar till det. Tiden gick och mäklaren ringde inte tillbaka förrän klockan sju. Det visade sig att hon hade varit upptagen och inte lyssnat av sin svarare.

Nå, vi fick huset och jag ångrar mig inte en sekund. Torshälla är fantastiskt. Här har du närheten till vattnet och en fin småstadsgemenskap. Jag är ingen kulturmänniska precis, men jag har sedan vi flyttat hit verkligen kommit att uppskatta alla gamla hus, stadens historia och all den kultur som finns i stan.

Om jag var borgmästare i Torshälla skulle jag fokusera på att bevara det gamla och förvalta känslan som finns i stan. Här och där finns det idag hus där färgen släppt från fasaden, det skulle jag ordna direkt. Det är viktigt att staden ser omhändertagen ut och att färgkombinationerna på husen passar ihop. Jag vet att det finns de som klagar på kullerstenen, men i mitt Torshälla skulle vi inte asfaltera på särskilt många platser utan vi skulle lägga mer kullersten.

Jag vill värna om att få in människorna i samhället och bygga vidare på den fina gemenskap som jag upplever att vi redan har. Vi behöver fler naturliga mötesplatser där vi kan väva ihop de som bott länge i stan med de som kommit nya. Jag brinner för en ökad integration och gemenskap och som borgmästare skulle jag faktiskt kräva att varje Torshällabo skulle ha en nysvensk kompis. Det är ett lätt sätt att få nya vänner samtidigt som vi tar ansvar för de som kommer nya till vår stad.

Vi har inte råd att inte få med alla! Vi har så mycket att lära oss av varandra och vi skall ta vara på alla de chanser vi får. Vi skall bygga på tillhörighet och gemenskap. Och det behöver inte handla om några stora investeringar. Vi kan fika tillsammans, spela brännboll eller grilla korv. Torshälla skulle kunna vara en förebild och en katalysator på det här området. I mitt Torshälla är alla välkomna och vi har alla möjligheter att visa vägen och gå före.

Marcus Lindmark, VD & Festivalchef på DreamHack AB, Torshälla.
Berättat för skribent Catherina Ronsten.

Det bästa med Torshälla enligt Marcus Lindmark

1. Småstad – här finns allt du behöver
2. Perfekt miljö att växa upp i
3. Genuin gammal historia och mycket kultur
4. Stadsförvaltningens arbete där de jobbar mycket med att sätta en positiv prägel på stan
5. Bra placering – nära till det mesta

3 smultronställen i Torshälla

 Klostergatan 8 (vårt hus;-)
 Åmynningen till Mälaren
 Promenadstråket som går runt dammluckorna ned till våtslipen, upp till
ålderdomshemmet och brandstationen.

Dela