Torshällare berättar – Hans Styrlander

Jag får väl skylla det mesta på mina föräldrar. Eller rättare sagt så bör jag nog tacka dem. Pappa och mamma startade konditori Amarant i Torshälla samma år som jag föddes, 1957. Först på våren såg konditoriet dagens ljus och i september kom jag. Många år senare anställde pappa min fru. Ja, just då, när han anställde henne, var hon inte min fru såklart. Men jag visste direkt att Marita var speciell. Det var full fart på henne och hon var redan från start en väldigt duktig konditor. Och om sanningen skall fram så var vi nog mer osams än sams det första halvåret. Men det handlade mest om kärleksgnabb.

Mötet med Marita har blivit ett av mina mest betydelsefulla möten i livet. Nu har vi jobbat och varit ihop i över 40 år och jag stortrivs fortfarande med det. Bättre fru kan jag inte få. Jag är ett energiknippe som är nyfiken på det mesta, men i jämförelse med min fru är jag nog lite mer försiktig som person. Marita, hon vågar satsa mer och det var hon som kom på att vi skulle utnyttja närheten till Eskilstuna och utöka antalet konditorier. Men just den idén blev inte pappa så glad över. Han var rädd för att vi inte skulle klara av det, men Marita stod på sig och när en lokal blev ledig i Cityhuset i centrala Eskilstuna slog vi till. Vi skulle kunna säga att Marita satte nyckeln i låset och jag öppnade dörren.

Idag har vi fortfarande vår huvudsakliga verksamhet i Torshälla, men vi har expanderat med tre filialer runt om i Eskilstuna. Egentligen hade jag inte några planer på att ta över konditoriet. Pappa tyckte att jobbet var för tufft och rekommenderade inte att jag skulle bli konditor på Amarant. Så jag satsade istället på att bli ingenjör, men redan andra studieåret drabbades jag av näthinneavlossning vilket innebär att jag idag bara ledsyn på ena ögat. Jag hoppade av studierna och det har jag aldrig ångrat. Att vara konditor är världens bästa jobb, det är både mitt arbete, men också min största hobby.

I mitt arbete möter jag många olika sorters människor och får ofta ta del av deras glädje inför en stor händelse såsom till exempel bröllop och andra festligheter. Det är otroligt spännande att få vara med i planeringen och, numera tack vare internet, måste jag hänga med på ett helt annat sätt än förr. Beställarna är ofta pålästa och duktiga och de har ibland önskemål om sånt som jag kanske inte testat tidigare. Det är bra och det ger mig möjlighet att vidga min yrkeskunskap.

Jag ser otroliga möjligheter för vår stad. För mig är det bästa med Torshälla lugnet och närheten till Mälaren. Men också närheten till händelsernas centrum, det är lätt att ta sig snabbt och enkelt till Stockholm eller vart du vill med Torshälla som utgångspunkt. En sak som jag ofta tänkt på är att jag tror att man lätt kan bli hemmablind och glömma bort hur vackert vi har det här.

Jag älskar historia och kultur och det finns det massor av i Torshälla. Dessutom finns det mycket kvar att utveckla. Jag tycker vi skall utnyttja närheten till Mälaren mera och öppna upp slussarna från Eskilstunahållet. Det finns idag väldigt få övernattningsmöjligheter för besökare i Torshälla och det är synd. Vi vill ju att fler skall komma hit.

När väl båtfolket tagit sig upp till hamnen den där sommardagen skulle de kunna mötas av ett gäng trevliga små röda sjöbodar öppna för uthyrning och övernattning. Och tänk om vi kunde investera och skapa ett nytt spännande bostadsområde intill Ringvägen och gamla båtslipen. Framför mig ser jag en marina liknande Hammarbysjöstad i Stockholm. Ett område med lite exklusiva hus som ligger mycket nära vattnet. Ja, lika stort som Hammarbysjöstad skall vi såklart inte satsa på, men en vacker ministadsdel med närhet till vattnet, det vore spännande. Just nu är det området orört och vildvuxet, men när jag kör förbi fantiserar jag över vad vi kan göra där. Jag tror att en sån satsning skulle kunna vara ett rejält lyft för Torshälla.

När jag ändå håller på och drömmer om hur vi kan skapa ett ännu attraktivare Torshälla vill jag passa på att damma av den gamla järnvägen och det hela vägen in till Eskilstuna. Vi skulle kunna köpa både lok och tåg och bygga upp ett nytt stationshus där gamla Torshälla station låg en gång i tiden. Tåget, med en diger turlista, skulle stanna vid hamnen i Torshälla och sen ordnar vi bussar som kör badgästerna ned till Mälaren. I Torshälla möts gammalt och nytt, kultur och natur och till Torshälla är alla välkomna.

Hans Styrlander, konditor, Torshälla. Berättat för skribent Catherina Ronsten.

Det bästa med Torshälla enligt Hans Styrlander

1. Trevlig småstadsidyll
2. Vacker stad
3. Närhet till vatten och Mälaren
4. Viktig och intressant historia
5. Centralt placerat, nära till allting

Dela