Ny musikföreställning om Anni-Frid

Urpremiär i sångerskans barndomsstad Torshälla

EN FRID(a) FÖR SJÄLEN heter en nyskriven föreställning baserad på Anni-Frid Lyngstads musik. Den har urpremiär 28 mars 2018 på Saga salongen i sångerskans barndoms stad Torshälla.

 

Skådespelaren och manusförfattaren Anna Bromee träffade Anni-Frid i somras när sångerskan var hemma i Torshälla för att delta i stadens 700-årssjubileum. Frida hade sedan tidigare gett sitt godkännande till föreställningen.

 

– Det var fint att personligen få tacka för hennes förtroende när vi möttes i Krusgårdsparken. Hon har varit så generös och varm när vi haft kontakt kring den här föreställningen sedan tidigt i våras, säger Anna Bromee.

 

Foto: Niklas Lydéen

Foto: Per Groth

 

-Frida är egentligen den artist som följt mig längst i livet, fortsätter Anna Bromee. Från barndomen i Nyköping när vi mimade till ABBA på Roliga timmen, till i dag när hennes musik och texter landar på ett nytt, djupare och mer berörande sätt. Jag är i dag i samma ålder som Frida var när hon gjorde sitt senaste album Djupa andetag. Det blir som en livsresa, på något sätt.

 

Scenberättelsen i denna personliga, musikaliska och ibland även humoristiska tribute-föreställning handlar om hur kreatören och artisten Anni-Frid Lyngstads musik och skapande inspirerar och berör genom livet.

 

EN FRID(a) FÖR SJÄLEN tar med publiken på en över trettio år lång musikalisk resa. Från Torshälla och talangjakterna på 1960-talet – med en liten sväng via ABBA – till soloframgångarna på världsscenen på 1980- och 90-talet.

 

Musiken i föreställningen har specialarrangerats och spelats in bland annat av Anni-Frids vän och pianist från ungdomsåren, Gunnar Sandevärn, samt basisten Rigmor Bådal, även hon uppvuxen i Torshälla.

 

För regin svarar skådespelerskan Gunilla Nyroos, som under några år i barndomen bodde strax utanför Eskilstuna.

 

– Känns tryggt och roligt för mig som är uppvuxen i Nyköping att ha ett starkt sörmländskt team runt mig, ler Anna Bromee.

 

EN FRID(a) FÖR SJÄLEN har urpremiär 28 mars på Saga biografen i Torshälla och i samarbete med Eskilstuna Riksteaterförening.

 

– Jag är väldigt glad att få ha urpremiären i Torshälla där jag mött sådan värme kring föreställningen. Och just på Saga salongen, som är fin och drivs med stort hjärta. Dessutom är det en plats som jag förstått har betytt mycket för Anni-Frid, säger Anna.

 

Efter premiären bär det av på turné, bland annat till Göteborgs Stadsteater, Helsingborgs Stadsteater och konserthuset Spira i Jönköping.

Dela