Ljusinstallation på Östra torget

I samband med jubileumsårets avrundning, på nyårsafton 2017, invigdes en ljusinstallation på Östra torget i Torshälla.

 

Ljusinstallationen är inspirerad av Allan Ebelings måleri och konstnärskap. Allan Ebelings önskan att i sitt måleri fånga glöden och pulsen i arbetet med metall i Torshällas verkstäder har inspirerat till installationens mönster. Mönstret har också sitt ursprung i några av Ebelings penseldrag. Lager på lager med färg har här omformats och filtrerats till en ljusupplevelse, genom att tryckas på glas och projiceras på torgytan.

 

Även ljusinstallationens placering har valts med tanke på Allan Ebeling. Konstnären brukade passera över Östra torget varje dag, när han gick till och från sin bostad. Den avlånga formen på ljusinstallationen ska spegla hans rörelse, hans promenad, över torget.

 

Ljusinstallationen är permanent. Den ska spegla vårt ”framtidsarv” – där installationen både fångar historien och blickar mot framtiden. Den blir en länk mellan jubileumsåret och Torshällas fortsatta utveckling.

 

Ljusinstallationen har tagits fram av stadsbyggnadsförvaltningen inom Eskilstuna kommun, på uppdrag av Torshälla stads nämnd. Koncept och mönsterproduktion har gjorts av landskapsarkitekt Karin Ermegård i samråd med Ebelingmuseets intendent Maria Hallberg.

 

Dela